Färg och gråskalor

Han skifter mellan starka färger och mer dystra gråskalor, mellan måleri och trähantverk. Men det är det förstnämnda som ligger Fotskälsbon Ture Gustafsson varmast om hjärtat när han ställer ut på Rydals museum.

Det var vid en sedvanlig köksbordskonferans för 18 år sedan som Tures fru Marie-Anne kom med förslaget att maken skulle börja måla. Detta eftersom han saknade en extra krydda i tillvaron. 

Sagt och gjort - redan dagen efter började Ture - skeptisk men förväntansfull - på en målarkurs. Efter ett tag försvann hans tvivel på sin egen förmåga och han insåg att målandet var något som han ville fortsätta med.

Massa färg och lite trä

Genom åren har det blivit en mängd utställningar runt om i Sverige och i lördags invigdes ännu en, på Rydals museum. Massa färg och lite trä, heter passande nog utställningen, då den består av både träfigurer och oljemålningar. Trots Att Ture även gärna ägnar sig åt hantverk är det dock framför allt måleriet som han vill lyfta fram och somhan tror att han kommer att ägna sig mest åt i framtiden.  Och det är uteslutande verk i olja som hänger på väggarna.

- Olja torkar sakta. Man kan ändra som man vill, förklarar Ture om varför han föredrar den tekniken.

Han berättar att det händer att han hänger upp en ny tavla på väggen i några dagar för att syna den och göra ändringar efter hand.

Livskvalitet

Verken är ofta målade med mycket färg på duken, motiven är icke figurativa och Ture använder gärna målarkniv. Och han målar gärna i gråskalor.

- Fast jag ser inte allt i grått och svart bara för att jag målar i de färgerna, poängterar han med ett skratt.

För Ture är det livskvalitet att få sätta sig vid staffliet och låta fantasin och färg flöda. Men det ger honom också mycket att delta på utställningar.

- Jag gillar den sociala biten. Att få komma ut och träffa människor, säger Ture Gustafsson.

Utsrällningen pågår till och med den 16 februari.