Penseln och färgpaletten får bestämma

Mycket färg, grova kanter och fantasieggande motiv - nu ställer Ture Gustafsson ut sina tavlor på Svenljunga bibliotek.

Ture Gustafsson bor i Fotskäl och har målat i över tjugo år. Många av tavlorna skapar han med hjälp av målarkniv, en sorts spackelspade som smetar ut färgen på tavelduken, och lite grövre penseldrag. Motiven är hämtade från fantasin och liksom växer fram genomhanden och färgerna på paletten.

- Jag måler gärna spegelbilder i himmel och hav säger Ture Gustafsson med en gest mot en av tavlorna med tjockt lager färg i klara pastellfärger.

Det är en av flera tavlor med liknande motiv - hav och himmel som möts vid en horisont av klippor. Men alla är inte målade i varma nyanser, tavlorna i gråa toner symboliserar istället kallare och mörkare årstider.

" Det kan handla om att upptäcka detaljer som jag själv inte har tänkt på "

Ture Gustafsson tycker det är spännande att se vilka reaktioner tavlorna väcker hos besökarna.

- Vissa tavlor som jag själv tycker mycket om kanske inte får samma respons hos någon annan, som istället får en annan favorit. Det kan handla om att upptäcka detaljer som jag själv inte har tänkt på,säger han.

Ture Gustafsson trivs med ljuset och rymden i utställningshörnan på biblioteket i Svenljunga. På fredag har han vernissage mellan klockan 14 och 17, och sedan finns utställningen till beskådning fram till sista april.

(2015)