Färgstarka speglingar, himlar och hav.

 

Aprils månads utställare på Svenljunga bibliotek är Ture Gustafsson Fotskäl. Ture visar färgstarka oljemålningar och trähantverk i en utställning som han gett namnet " Massa färg och lite trä " 

Det började för snart 20 år sedan. Ture kände att han saknade krydda i tillvaron och hans fru, Marie-Anne, kom med förslaget att han skulle börja måla.

Ett mycket bra förslag, visade det sig. Ture fastnade för målandet och har haft ånga utställningar genom åren, den här gången är det Svenljungas tur

Enbart olja.

Ture Gustafsson är nöjd med den ljusa utställningslokalen, där tavlorna kan komma till sin rätt.

- Här finns fina ytor att hänga på, jag förstår att det är populärt att ställa ut här.

På utställningen, som varar april ut, kan man se ett urval av Tures färgstarka tavlor. Många av verken visar himlar som speglar sig i vatten.

- Spegelbilderna passar min stil, förklarar Ture.

Han målar enbart i olja, ofta med mycket färg på duken.Oljefärgerna torkar långsamt och ger honom chensen att ändra om något inte blivit som han tänkt.

Motiven växer oftast fram under tiden Ture målar.

- När jag börjar måla vet jag inte var det skall sluta. Jag kan tänka att tavlan ska gå i en viss färg, men det kanske inte alls blir så.

Målandet är inte något som han håller på med dagligen, det hänger på inspirationen.

- Jag är periodare, jag kan måla tre-fyra tavlor, och sedan hålla upp. Att sätta sig med färg och staffli utan att ha inspiration är ingen idé.

Trähantverk

På utställningen visar Ture även några av sina träfigurer.

- Jag har gjort mycket hantverk tidigare, och varit ute på hantverksmarknader, men från i år har jag slutat med det.

Konstutställningar, som ogtast hänger uppe i en längre period, är ett bättre forum för att visa upp sig, tycker han. Och hemsidan, som han lagt mycket arbete på, är ett annat sätt att visa upp sina verk.

Konst är konst

Ture har ett ledord som han alltid hat i åtanke. " Konst är konst - och konst kanman se på många olika sätt". Och det där med att var och en tolkar konst på sitt eget sätt har Ture sett många exempel på.

På en utställning var det till exempel en person som sa till honom  " Här har du målat en katt ". Ture förnekade detta, någon katt hade han inte målat in i tavlan.

- Men när jag tittade på tavlan såg jag ett katthuvud.

Stör det dig när människor ser något annat i en tavla än vad du själv tänkt ?

- Nej, det står var och en fritt att tolka min konst, huvudsaken är att de tycker om den.